Gatitul orezului intr-un anumit mod poate elimina peste 55% din arsenicul natural din orezul brun si 75% din orezul alb, potrivit unor cercetari noi aparute.

O lucrare publicata in ” Stiinta mediului total”, arata ca gatitul orezului intr-un anumit mod elimina peste 50% din arsenicul natural din orezul brun si 74% din cel alb.

Ceea ce este si mai important este faptul ca aceasta procedura nu reduce micronutrientii din orez.

In urma unor cercetari facute la Universitatea din Sheffield, s-a descoperit ca jumatate din orezul consumat de englezi a depasit reglementarile Comisiei Europene pentru nivelul de arsenic din orez, destinate consumului.

Metoda folosita de Institutul pentru Alimentatie durabila a fost ” metoda de fierbere cu absortie ” ( PBA ) iar majoritatea din arsenic a fost indepartat, pastrand in acelasi timp majoritatea nutrientilor din orezul gatit.

Metoda PBA implică fierberea orezului în apă pre-fiartă timp de cinci minute înainte de scurgere și reîmprospătare a apei, apoi fierbere la foc mic pentru a absorbi toată apa. Arsenicul, care este clasificat ca agent cancerigen din Grupul 1 de către Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului, este solubil în apă - astfel se acumulează în orez, care este cultivat în câmpuri inundate mai mult decât alte cereale. Expunerea la arsen afectează aproape fiecare organ din corp și poate provoca leziuni ale pielii, cancer, diabet și boli pulmonare. 
 Se știe că orezul se acumulează de aproximativ zece ori mai mult arsenic decât alte cereale. În boabele de orez, arsenicul este concentrat în stratul exterior de tărâțe care înconjoară endospermul. 
Aceasta înseamnă că orezul brun, (orezul nerafăcut sau neșlefuit care își păstrează tărâțele) conține mai mult arsen decât orezul alb. Acest proces de măcinare îndepărtează arsenicul din orezul alb, dar elimină și 75-90% din substanțele nutritive. Dr. Manoj Menon spune: "Pentru consumatorii de orez, aceasta este o veste excelentă. Există preocupări reale în rândul populației cu privire la consumul de orez din cauza arsenului. Studiile anterioare au arătat că gătitul orezului în exces de apă ar putea elimina arsenicul, dar problema este că elimină nutrienți. Scopul nostru a fost de a optimiza metoda de îndepărtare a arsenicului, păstrând în același timp nutrienții maximi în orezul gătit. Metoda noastră recent dezvoltată, PBA, este ușoară și prietenoasă, pentru ca toată lumea să o poată folosi. Nu știm cantitatea de arsenic. în fiecare pachet de orez pe care îl cumpărăm; chiar dacă orezul brun este nutrițional superior orezului alb, așa cum arată datele noastre, conține mai mult arsenic decât orezul alb. Cu noua noastră metodă suntem capabili să reducem semnificativ expunerea la arsenic, reducând în același timp pierderea de nutrienți cheie Recomandăm cu tărie această metodă în timpul pregătirii orezului pentru sugari și copii, deoarece aceștia sunt extrem de vulnerabili la riscurile de expunere la arsen. " 

surse

https://phys.org/news/2020-11-cooking-rice-arsenic-retains-mineral.html?fbclid=IwAR3N7Ksn1glM3TbCepj8qc3a5xxd9Yl3ckkLQ5IMGMsYVKD2QdVxnRQnTk8

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*