Se considera ca doar activitatea fizica ne mentine supli, dar se pare ca nu este chiar asa. Desi miscarea este foarte benefica pentru sanatate din multe privinte, doar inca un drum la sala, fara a lucra si la partea alimentara, nu va contribui prea mult la o talie mai subtire.
Iata cateva efecte ale activitatii fizice:
Miscarea poate ajuta la scaderea in greutate, mai ales la tinerea sub control a acesteia, dar nu are un efect atat de mare dupa cum se sustine. Pe termen scurt, miscarea pare sa creasca RMB (cantitatea de energie folosita zilnic, in repaus), prin creterea masei musculare, deoarece muschii ard mai multe calorii in stare de repaus decat grasimea. Totusi, noi studii arata ca, odata ce ajungem la un anumit nivel de efort, organismul poate compensa prin reducerea RMB.
Exercitii de intensitate mare.
Antrenamentul cu intervale de mare intensitate ( HIIT ) pare sa reduca eficient grasimea corporala – pentru acelasi numar de calorii arse, HIIT-ul a redus de noua ori mai multa grasime subcutanata decat exercitiile obisnuite. Paradoxal, a crescut si rezistenta la exercitiile aerobice (de mica intensitate) si anaerobice (de mare intensitate).
Varfurile de intesitate.
HIIT-ul implica antrenare la capacitate maxima pe perioade scurte, de exemplu: ciclism intens timp de 10 sec., apoi odihna inainte de repetarea sprintului intens.
Dieta bogata in calorii, exercitii intense.
Daca se practica exercitiile fizice moderate, este mai probabil ca muschii sa fie mai puternici si RMB sa creasca. Dar, daca alimentatia este bogata in calorii, tot se formeaza depozite de grasime si se ajunge la crestere in greutate.
Dieta bogata in calorii, exercitii putine.
Consumul mai multor calorii decat cele ce se ard duce la cresterea rapida in greutate si la acumularea grasimii. Daca nu faci miscare, cel mai probabil ai muschii subdezvoltati si RMB-ul mic.
Dieta saraca in calorii, exercii intense.
Reducerea cantitatii de calorii, alaturi de cresterea nivelului de exercitii fizice, este cea mai eficienta modalitate de a pierde in greutate. Ajuta si la pastrarea muschilor si la modificarea formei, prin reducerea depozitelor de grasime.
Dieta saraca in calorii, exercitii fizice putine.
O persoana relativ inactiva poate mentine o greutate corporala sanatoasa cu alimentatie saraca in calorii. Cu toate acestea, rateaza numeroasele beneficii asigurate de exercitiile fizice.
Chiar daca nu sunt la fel de utile pentru scaderea in greutate cum se credea odata, exercitiile fizice regulate ofera un numar urias de beneficii: scad riscul de diabet de tip II, pe cel de atac cerebral sau de infarct, reduc tensiunea arteriala si imbunatatesc nivelurile de colesterol.