Stilul nostru de viață de zi cu zi ne influențează în proporție de 100% pe fiecare în parte, fie pozitiv fie negativ.

Astfel, pentru a avea un  stil de viaţă sănătos și pozitiv totodată ar trebui,  în primul rând,  să ne focusăm asupra nevoilor și necesităților noastre. Cu toate acestea trand-ul de „stil de viaţă sănătos” este unul complex şi este nevoie de o concentrare a eforturilor noastre pentru a reuși să depășim “capcanele”.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), sănătatea este starea deplinei bunăstări fizice, spirituale şi sociale, nu numai lipsa bolilor sau a defectelor fizice.

Potrivit unui studiu realizat de o Universitatea cu renume din USA ”un stil de viață sănătos trebuie să îndeplinească câteva criterii de bază: fumatul să fie doar la stadiul de cuvânt, să încercăm menținerea unei greutăți ideale în funcție de sex și vârstă, practicarea cât mai mult a sportului și nu în ultimul rând un program de alimentație corect”.

Un prim pilon foarte important în a avea o viață echilibrată este somnul.

Somnul este unul dintre cele mai imporante elemente în a avea o stare de sănătate pozitivă. Astfel este recomandat să avem între 7-8h de somn, fără pauze, pentru a ne trezi odihniți și cu un tonus bun pentru întreaga zi, iar un interval propice de timp pentru odihna este cuprins între orele 22:00 – 06:00.

În timp, efectele cauzate de lipsa acestui pilon foarte important, vor fi resimțitede corpul uman din plin.

Al doilea pilon, la fel de important este alimentația.

Potrivit studiilor ”la baza piramidei alimentației se află legumele și fructele, fiind urmate de cerealele integrale (cum ar fi: orezul, pastele, faina integrală) și uleiurile sănătoase (de exemplu: uleiul de măsline extra virgin presat la rece de 0,2% – 0,6% )”. Toate acestea sunt surse excelente de energie, vitamine și minerale, de care corpul are nevoie zilnic și care nu ar trebui să lipsească în nicio zi din alimentația noastră.

În următoarea parte a piramidei se afla proteinele „slabe” de origine animală și derivatele acestora, precum și cele de origine vegetală (de exemplu: carnea de pasare, pește, ouă, oleaginoasele și semințele).

Iar în vârful piramidei, cercetătorii au așezat minuțios alimentele pe care trebuie să le consumăm rar: untul, cereale și toate derivatele din faină albă, carnea roșie, băuturi carbogazoase, alcoolul şi dulciurile pe bază de zahăr.

Și, nu în ultimul rând, pilonul numărul 3 este mișcarea.

Daca respecți tot ceea ce este scris mai sus și nu faci mișcare stergi cu buretele tot ce ai desenat. Nu putem vorbi despre sănătate în lipsa mişcării fizice.

Poți face orice tip de mișcare: mersul la o sală de fitness, mersul pe jos cat mai mult și alergatul prin parc, pe stadion sau în oricare alt loc și dacă este cu verdeață cu atât mai bine, natura verde îți relaxează starea interioară. Toate  sunt binevenite,  în condiţiile în care toate sunt forme de a evita sedentarismul, care este cauza unor boli cu potenţial letal.

Important, de reţinut este că adoptarea unui stil de viaţă sănătos este un proiect pe termen lung. Pentru a avea rezultate trebuie să avem răbdare, trebuie să ne stabilim obiective realiste și pe care le putem ține de drag și să conștientizăm că fiecare pas în față ne ajută să ajungem la FINISH.