Reducerea masei grase reprezinta un obiectiv foarte dificil de atins, din cauza problemelor ridicate de necesitatea mentinerii echilibrului intre aportul nutrientilor necesari refacerii energetice a organismului si consumul mai mic de calorii, fata de cel ce se consuma prin metabolismn si activitatile zilnice.
In cazul alimentatiei, din cadrul regimurilor folosite pentru reducerea masei grase, masa servita dupa activitatea fizica este foarte importanta. Aceasta va asigura un aprot marit de carbohidrati, deoarece in lipsa glicogenului muschii se vor distruge mai repede decat se vor construi.
Deficitul optim de calorii trebuie sa fie si in acest caz, de circa 300-550 kcal /zi. Exista aceasta limita a carei depasire este periculoasa avand in vedere faptul ca organismul nu poate functiona optim numai din rezervele proprii de energie.
Numarul meselor pe zi trebuie sa fie cat mai mare si cat mai calitativ, din punct de vedere nutritional, pentru a asigura in sange o cantitate optima de nutrienti. Atunci cand organismul are prea putine glucide in sange, el va tinde sa distruga proteinele pentru a fabrica glucoza. De asemenea, dupa o asemenea perioada, organismul va fi tentat sa stocheze cat mai multa energie. Din acest punct de vedere regimurile de infometare sunt total contraindicate.
In regimul de slabire foarte importane sunt fibrele alimentare. Ele ajuta la reglarea tranzitului intestinal, mentinand stomacul plin mai mult timp si diminuand astfel senzatia de foame.
Tinand cont ca este perioada in care multe persoane doresc sa faca o schimbare din punct de vedere estetic si in special sa slabeasca, ti-am pregatit si cateva reguli generale care te vor ajuta sa-ti indeplinesti obiectivul:
- evita glucidele simple
- evita alcoolul in exces
- evita prajelile, mezelurile si produsele de patiserie
- evita produsele de fast-food
- creste consumul de vegetale bogate in fibre
- creste cantitatea de apa consumata
Infometarea este total contraindicata. Ogranismul reactioneaza negativ la infometare, creand un mediu hormonal propice depunerii de grasime si descompunerii proteinelor.
Si nu in ultimul rand, monitorizeaza-te!